Witajcie.
Otóż stworzyłem gówno, i trzeba te gówno skrytykować:
Zakładka: Mistrz Gier Planszowych.
Także możecie dać opinię na naszym tutejszym Discordzie.
…
Witajcie.
Otóż stworzyłem gówno, i trzeba te gówno skrytykować:
Zakładka: Mistrz Gier Planszowych.
Także możecie dać opinię na naszym tutejszym Discordzie.
…
Bardzo trudno było mi odczytać ten raport nie dlatego, że jest zły (uważam, że nie jest), ale dlatego, że jest bardzo brzydko i chaotycznie napisany. Wypisałem Ci niżej największe błędy, które mnie odrzucają od czytania już na tym etapie, żebyś mógł je poprawić i żebyśmy mogli zobaczyć pełnię ducha Twojej pracy.
Na samym początku rzuca się w oczy brak obrazka prowadzącego do zagrożenia porażką. Może mógłbyś zrobić jakiś prosty obrazek, choćby w paincie, np. przedstawiający smutną buźkę. Przypisy natomiast staraj się zakańczać kropką.
(1) dziennie na godzinny spacer poza budynkiem.
Liczby w nawiasach w zasadzie nigdy nie podajemy. W rzeczywistych publikacjach naukowych pojawia się ona ewentualnie w dyscyplinach farmacji i innych dziedzinach, w których ściśle ustalone ilości środków mają szczególne znaczenie dla naukowców. Poza tym nigdy nie powinieneś tego uświadczyć.
nie… nie musicie zapisywać każdej gry.
Szczera ciekawość: co znaczy zapisywanie gry w kontekście gier planszowych? Czy chodzi o notowanie punktów itd.?
Canis Bavarica Mountain
Ta nazwa wydaje mi się dziwnym połączeniem łaciny i angielszczyzny, które nie ma większego znaczenia. Według FCI angielska nazwa to Bavarian Mountain Scent Hound, a niemiecka — Bayerischer Gebirgsschweisshund. Myślę, że można podać wersję niemiecką, gdyż stamtąd pies pochodzi.
Z dnia opublikowania raportu podmiot ma 50 cm długości, 26 cm wysokości oraz 25 kg masy ciała. Nie posiada żadnych cech wyglądu, jak i potrzeb fizjologicznych odróżniającego od innych psów tegoż gatunku.
Troooszkę dziwnie to brzmi. Proponuję: Na dzień publikacji niniejszego raportu podmiot ma 50 cm długości, 26 cm wysokości oraz 25 kg masy ciała. Obiekt jest nieodróżnialny w zakresie wyglądu i potrzeb fizjologicznych od innych przedstawicieli swojej rasy.
Wtedy instancja RPC-PL-002-J zacznie interesować się,a następnie będzie podchodził do miejsca gdzie odbywa się gra. Następnie obiekt wykonuje [[UKRYTO] przez to uznaje się go za zwycięzce.
Ponownie coś mi tu nie brzmi. = P Proponuję: Instancja zaczyna wtedy okazywać zainteresowanie grą, a następnie rozpoczyna zbliżanie się do miejsca, w którym gra się odbywa. Po tym obiekt wykonuje [UKRYTO], w czego następstwie uznany zostaje za zwycięzcę.
Podmiot został pozyskany ██.██.2020 roku podczas gdy Dr. Cichocki zaprowadził psa do ośrodka 03.
Po roku przecinek. Skrót dr piszemy zawsze od małej litery, chyba że występuje na początku zdania. Kropkę po dr dajemy wtedy, gdy skrót ten jest w takiej odmianie przypadkowej, że w pełnej wersji nie kończy się na ostatnią literę skrótu. Na przykład „doktor” zapiszemy dr, gdyż zarówno w skrócie, jak i formie rozwiniętej mamy na końcu „r”. Z kolei jednak „doktorowi” zapiszemy dr., gdyż ostatnią literą formy rozwiniętej nie jest „r”.
Ekspozyturę o ile mówimy o konkretnej, a tak tu jest, piszemy od dużej litery, a co więcej w RPC nie mamy ośrodków ani stref.
Podczas przesłuchania Doktor wytłumaczył ,że "musiał go zabrać, ponieważ nikogo nie było aby go przypilnował, więc musiał go zabrać tutaj".
Nie „Doktor”, a naukowiec, badacz itp. Usuń spację po „wytłumaczył”, a dodaj między przecinkiem i „że”. Cudzysłowy, z których korzystasz, to tzw. cudzysłowy drukarskie. O ile możemy, w pracach polskich korzystamy z polskich: „ ”.
Podczas drobnej nieuwagi przez Dr. Cichockiego obiekt wymsknął do pokoju wypoczynkowego, gdzie podczas odbywała się gierka w blackjacka. Wtedy pies podbiegł do stolika i zrobił [[UKRYTO]] co pobudziło ciekawość personelu badawczego.
Popraw skrót dr. Drobną nieuwagę zamieniłbym na chwilową, jakoś imo lepiej to brzmi. „Podczas” po „gdzie” można usunąć. Nie wiem, czy celujesz w ton naukowy, ale jeżeli tak to nie zapisywałbym gry zdrobniale. [UKRYTO], [USUNIĘTO] itp. zapisujemy w pojedynczych nawiasach kwadratowych. Po [UKRYTO] postaw przecinek.
Po wstępnych badaniach wykazano anomalie względem obiektu i rozpoczęto u niego procedury przechowalnicze
Coś mi tu nie brzmi. Proponuję: wykazano właściwości anomalne w obiekcie i objęto go procedurami przechowalniczymi.
~ Dr. Cichocki
Skrót „dr” możesz zapisać tu od dużej litery, ale kropka jest znów niepotrzebna.
Gra: "Super Biznes"
„ ”
Uczestnicy: RPC-PL-002-J, Dr. Wryj, Dr. Doktor, Dr.
Popraw skróty „dr”. Na końcu uciąłeś komuś nazwisko. = P
Podczas rzucania kostki do losowania kolejności. Przed rzuceniem przez podmiot Dr.XXX powiedział "No rzucaj kostką" po czym RPC-PL-002-J zjadł ją. Eksperyment zakończono
To podczas czy przed rzuceniem? Dr. XXX? „ ”.
Uznaliśmy, RPC-PL-002-J za zwycięzce , i nie wiem czemu, ale coś powoduje że podjęliśmy taką decyzje.
~ Dr. XXX
Przecinek po „uznaliśmy” jest zbędny. Zapiszemy „zwycięzcę”. Po tym słowie najlepiej dać kropkę. Popraw skrót doktora i ponownie: kim do jasnej anielki jest XXX?
wykazuje się w grach polegającym na strategi
Napisz „polegających” i „strategii”.
Uczestnicy: RPC-PL-002-J, Dr. Wryj
Skrót doktora.
Przebieg: Grę rozpoczął RPC-PL-002-J, na początku wszedł na plansze i [[USUNIĘTO]], podyktowano szach-mat. Eksperyment zakończony.
Napisz „planszę” i [USUNIĘTO].
Podobno można wykonać szach-mat w 2 ruchach, RPC-PL-002-J udowodnił, że można zrobić to w 1.
~ Dr. Wryj
Na ogół staramy się nie mieszać liczb ze słowami, chyba że to superuzasadnione, konwencjonalne (patrz: data i godzina) lub z innego powodu wskazane. W podpisie popraw skrót doktora.
Gra: "Oczko" ("Blackjack")
Oczko to nie Blackjack. Zasady są podobne, ale chociażby punktowanie zupełnie odmienne.
Uczestnicy: RPC-PL-002-J, Dr. Wryj (jako krupier), Dr. Doktor, Dr. Dokot
Popraw skróty doktorów.
W pierwszym dobraniu obiekt otrzymał 7 kier, oraz Króla Pik, krupier dobrał As Karo i jedną nieosłoniętą kartę. Po zapytaniu podmiotu o dobraniu karty ten wszedł na stół po czym przeturlał się rozwalając stos kart do dobierania, zauważono że jedną kartę spadłą na stertę obiektu, po odsłonięciu okazała się być to 4 trefl. Po dobraniu i odsłonięciu kart przez krupiera suma punktów wyniosła 20. Eksperyment się zakończył.
Nazwy kart zapisuj od małej litery. Po „stół” przecinek. Po „przeturlał się” przecinek. Po „do dobierania” kropka i dalej zacznij nowe zdanie. Popraw „okazała się być to” na „okazała się to”
Panowie. To nie jest żadna anomalia. Jedynie co ten psiak robi to jedynie wchodzi na plansze, rozpierdala wszystko, i wychodzi. Dlatego wnioskuje aby unieważnić protokoły i zwrócić zwierze.
~ Dr. Dokot
Od trzeciego zdania raczej „Jedyne” i zaraz po tym przecinek. Przecinek również po „psiak robi”. Usuń kolejne jedynie. Usuń przecinek przed „i wychodzi” — to nie błąd językowy, ale jako dopowiedzenie nie pasuje do rytmu zdania. Dalej „wnioskuję” i zaraz po tym przecinek. Tak samo „zwierzę”. Popraw skrót doktora.
po pierwsze primo — naucz się przegrywać — widziałem jak RPC-PL-002-J rozjechał Cię jak małą szmatę, i jak nagle bladłeś… jak po wybielaczu. Po drugie — spojrzałeś kiedyś na jego niewinne oczy — jeżeli nie to zobacz i zapytaj sam siebie, czy te oczy mogą przegrywać?
~ Dr. Wryj
Po pierwsze albo primo. Lepiej też zacząć od dużej litery, chyba że specjalnie to napisałeś, żeby uchwycić jakoś osobowość dr. Wryja. Myślnik po „przegrywać” zastąp kropką i dalej rusz od nowego zdania. Po „widziałem” przecinek. Tutaj dopowiedzenie „i jak nagle zbladłeś” ma sens, ale już nie ma sensu wielokropek w tamtym miejscu. Zamian myślnika po „oczy” dałbym znak zapytania i rozpocząłbym nowe zdanie. Po „jeżeli nie” daj przecinek. Znak zapytania na końcu zastąp kropką i popraw skrót doktora.
Na samym początku rzuca się w oczy brak obrazka prowadzącego do zagrożenia porażką. Może mógłbyś zrobić jakiś prosty obrazek, choćby w paincie, np. przedstawiający smutną buźkę. Przypisy natomiast staraj się zakańczać kropką.
Chciałem to zrobić, jak skończę z krytyką. Nawet nie wiem czy będzie w skończonej wersji, ale jak zostanie to poproszę Diego o pomoc ( bo sam nie umiem :/ )
Szczera ciekawość: co znaczy zapisywanie gry w kontekście gier planszowych? Czy chodzi o notowanie punktów itd.?
Chodziło mi o przebieg gry taki jak jest w eksperymentach. ale już poprawiłem aby dało radę zrozumieć o co mi chodziło
Nie wiem, czy celujesz w ton naukowy, ale jeżeli tak to nie zapisywałbym gry zdrobniale.
Z tym zdrobnieniem to był błąd. Jednakże, czy chciałem celować w ton naukowy? Tak.
Po pierwsze albo primo.
A tutaj podczas pisania przyszło mi na myśl taka scena z pewnego filmu, więc tak jakoś się złożyło.
resztę poprawiłem
No i dzięki, za krytykę.
…
Pomysł psa, który w nie wiadomo, czy technicznie anomalny sposób, zwycięża w każdej rozgrywce planszowej, do mnie przemawia, ale mam kilka wątpliwości. Tak, wiem, że to Joke.
Skoro ktoś tam napisał, że ten pies nie jest anomalny, to jaki powód jest jego przechowywania?
Druga rzecz: odpowiedź dr. Wryja na stwierdzenie dr. Dokota (I see what you did there) nie ma większego sensu. To znaczy dr Wryj napisał stwierdzenie dosyć rzeczowe, a dr Dokot tak jakby odpowiedział krytycznie, tylko że w żadnym razie nie odniósł się do niczego, co napisał dr Wryj, w zamian wykorzystując okazję do tego, żeby kolegę upokorzyć.
Po wstępnych badaniach wykazano właściwości anomalne w obiekcie
No więc jakie są to właściwości anomalne?
Moim zdaniem raport sporo by zyskał na logicznym sprawdzeniu, czy jego części są ze sobą spójne. Mimo że to Joke, pamiętajmy, że nawet dowcipy (pomijając zupełnie absurdalne, ale chyba nie o absurd Ci chodziło) muszą mieć sens, który prowadzi koniec końców do roześmiania się widowni.
W tej chwili tu i ówdzie są takie małe śmieszki, ale brakuje puenty: co z tego?
Innymi słowy, mamy ogniska zabawności, ale nie łączą się logicznie w żaden dowcip. Piesek jest uroczy, ma fajne właściwości i drzemie w nim duży potencjał, więc daj mu jeszcze trochę czułości, a jestem pewien, że możesz przekuć pracę w grubego dżołka.
Na ten moment tylko odpowiem:
Skoro ktoś tam napisał, że ten pies nie jest anomalny, to jaki powód jest jego przechowywania?
No więc jakie są to właściwości anomalne?
Zamysłem pracy było (w prostym założeniu): Pies lubi wpierdalać się do miejsc gdzie rozgrywa się gra, i niszczyć wszystko. Jednakże jest na tyle słodki, że nie ponosi żadnych konsekwencji — ba — nawet może zostać nagradzany. A to wszystko w absurdalnym "stylu".
No więc właściwości anomalne: mógłbym powiedzieć że obiekt jest "super" słodki. Jednakże większość uważa że anomalia to umiejętność wygrania każdej gry planszowych, a niektórzy (jak Dekot) nie oddziaływają, i uważają to co napisałem w dodatku (co wywołuje oburzenie u "normalnych")
A co do reszty będę musiał jakoś złożyć to do kupy i naprawić to wszystko co ty i Samuel (na dsc) podaliście.
Dzięki za pomoc.
…
Mnie się piesiu podoba, ale sądzę, że pisałeś jedno, a myślałeś drugie, i trudno jest po prostu z obecnej wersji odszyfrować pełnię tego, co chciałeś przekazać. Myślę, że 3/5 mogło by to być, ale sądzę, że praca zasługuje na więcej polerowania i tym samym na lepszą ocenę.
Jeśli mogę coś zasugerować, wstaw przesłuchanie psa (nie, nie ma on mówić), podczas którego przesłuchujący najpierw będzie próbował przemówić do psa, ale potem będzie się coraz bardziej nakręcał, denerwował, że pies z nimi wszystkimi wygrywa, i na koniec, mimo że pies ani słowa nie powie, właśnie przez te jego piękne oczy przesłuchujący go przeprosi. O, a w podsumowaniu przesłuchania może coś takiego napisać: Przesłuchanie uznano za zakończone sukcesem przegrane. Znów z nim przegraliśmy. Prawdopodobnie powinniśmy go wypuścić, bo przegramy również grę w jego przechowywanie.
Cóż. Myśle, że trochę doszlifowałem (trochę) swoją pracę. Niestety już straciłem zapał do tej pracy. Więc albo raport będzie opublikuje albo oddam kogoś w "dobre ręce".
http://sandbox.autorytet-rpc.pl/porus
Zakładka: Mistrz Gier Planszowych
…
RPC-PL-002-J ma prawo do dołączenia się do gry
Bez się.
ponieważ nikogo nie było aby go przypilnował
Przecinek między było a aby.
Podczas drobnej nieuwagi przez „
Może lepiej podczas chwili nieuwagi? Cudzysłów po przez niepotrzebny.
karty dr █████ wygrywając jemu partię.
Przecinek między █████ a wygrywając.
Przez co wzbudziło ciekawość personelu badawczego.
Może lepiej Wzbudziło to ciekawość personelu badawczego?
Podczas rzucania kostki do losowania kolejności. Gdy nastała kolej RPC-PL-002-J nie podejmował się do rzutu.
Myślę, że lepiej napisać to Gdy nastała kolej RPC-PL-002-J na rzut kością do losowania kolejności, obiekt nie podjął się rzutu.
„No rzucaj kostką" po czym RPC-PL-002-J zjadł ją. Eksperyment zakończono
Przecinek między kostką" a po. Zamiast zjadł ją lepiej ją zjadł. Po zakończono kropka.
Szczerze jak spojrzałem jemu w oczy to zaczęło mi ciężko na sercu, wtedy Wryj zaproponował aby poddać grę, i się na to zgodziłem.
Lepiej Szczere, jak spojrzałem mu w oczy, to zaczęło mi się robić ciężko na sercu. Wryj wtedy zaproponował, by poddać grę, na co się zgodziłem.
Podobno można wykonać szach-mat w 2 ruchach, RPC-PL-002-J udowodnił, że można zrobić to w 1.
Liczby przy ruchach zamieniłbym na odpowiedniki słowne, tj. w dwóch ruchach i zrobić to jednym ruchem.
7 kier, oraz króla pik3,
Niepotrzebny przecinek po kier. Po pik3, zamiast przecinka, dałbym kropkę i dalej zaczął od nowego zdania.
Po zapytaniu podmiotu o dobraniu
Nie chodzi Ci o poproszenie podmiotu?
po czym przeturlał się rozwalając
Lepiej się przeturlał i zaraz po tym a przed rozwalając przecinek.
Zauważono że jedną kartę spadłą na stertę obiektu, po odsłonięciu okazała się to być to 4 trefl.
Jedna, spadła. Po obiektu dałbym kropkę i rozpoczął nowe zdanie. Okazała się to być to lepiej Okazała się to.
to jedynie wchodzi na plansze
Niepotrzebne jedynie.
Dlatego wnioskuję aby unieważnić protokoły i zwrócić zwierzę właścicielowi.
Przecinek między wnioskuję i aby.
A tak po za tym udowodniliśmy
Poza.
Czy on jest anomaly?
Czy celowo zapisałeś ostatnie słowo po angielsku?
Na tę chwilę 3. Po naprawieniu wszystkich problemów w collapsible — 4.
Mimo że jest o wiele lepiej, niż było, to nie jestem superrozbawiony przedstawioną anomalią. Rozumiem, że chodzi o to, iż kjutowatość pieska jest naczelnym powodem, z jakiego personel uważa go za anomalię. Nie zrozum mnie źle. Czuję się miło i lekko podniesiony na duchu, ale nie rozbawiony do łez. Cieszy mnie jednak to, że już te wszystkie elementy pracy ze sobą współgrają. Uśmiecham się na tyle, że dam 3-4 za dobrą robotę jak na pierwszy raport, choć przyznam, że mogło by być o dużo lepiej.
Swoją drogą…
Grę rozpoczął RPC-PL-002-J, na początku wszedł na plansze i zbił króla, podyktowano szach-mat.
Czy podyktowanie szach-mat było spowodowane anomalią?
Mnie się podoba na 4, choć wygląda brzydko pod względem języka.
choć wygląda brzydko pod względem języka.
Co dokładnie powoduje, że jest "brzydki"?
…
Skróty myślowe, niepotrzebne powtórzenia, ogólna niedbałość.
podczas gdy dr Cichocki zaprowadził psa do Placówce 03
„musiał go zabrać, ponieważ nikogo nie było aby go przypilnował, więc musiał go zabrać tutaj".
Podczas drobnej nieuwagi
przez „ Cichockiego
Przez co wzbudziło ciekawość personelu badawczego
Podczas rzucania kostki do losowania kolejności. Gdy nastała kolej RPC-PL-002-J nie podejmował się do rzutu.
Po krótszej chwili
Po zapytaniu podmiotu o dobraniu karty
jedną kartę spadłą na stertę obiektu
Jedynie, co ten psiak robi, to jedynie wchodzi na plansze
i zapytaj się czy sam siebie
No i to już dużo daje.
Postaram się wkrótce poprawić.
…
OPUBLIKOWANE: WĄTEK ZAMKNIĘTY
…