Prace koncepcyjne zakończone. Proszę o ocenę szkicu. =)
Do spraw koncepcyjnych już się przyczepiłem, więc czas na nitpicking redaktorski.
Protokoły
RPC-PL-017 powinien pozostać (być [styl]) zabezpieczony w szafie na przedmioty niestwarzające bezpośredniego zagrożenia (nieanomalne [styl]), w Sektorze Magazynowym, w Skrzydle Przechowalniczym (Sektorze Magazynowym Skrzydła Przechowalniczego [styl]) Placówki Badawczej 005. Co najmniej raz w tygodniu obiekt powinien zostać poddany inspekcji pod kątem zmian wizualnych rysunku umieszczonego na jego powierzchni (części wewnętrznej [sens]). W razie odnotowania takich zmian lub aktywności RPC-PL-017-1 w trybie natychmiastowym należy aktywować (wdrożyć [sens]) protokoły sprzed neutralizacji obiektu.
RPC-PL-017 powinien być nieprzerwanie trzymany za raczke (rączkę [lit.]) przez osobę niebędącą CSD; zaleca się przeznaczenie do tego dwunastu osób dziennie wykonujących powyższą czynność w interwałach dwugodzinnych. W przechowalni powinny znajdować się zawsze co najmniej dwie osoby w celu (w celu zapewnienia możliwości niezwłocznego wznowienia ww. czynności [styl]) w razie niemożności kontynuowania tej czynności przez pierwszą (jej przez osobę wyznaczoną nominalnie [styl]).
[…] preparat amnezyjny kasujący wspomnienie (wspomnienia [sens]) o doświadczeniu.
Opis
W następstwie (Od czasu [styl]) neutralizacji dokonanej w dniu 29 września 2014 r. artefakt nie wykazuje żadnych właściwości anomalnych.
Druga z nich polegała na (Druga właściwość anomalna charakteryzowała się [styl]) tym […]
[…] jedynie spaceruje i gilotynuje osoby będące pod wpływem ww. kompulsji.
Osoby uratowane o kompulsji twierdzą, jakoby wówczas robiły coś automatycznie (twierdzą, że w stanie kompulsji działały jak podczas chwilowej nieuwagi [styl]), nie zwracając na to uwagi, aczkolwiek zupełnie dezaprobują swoje zachowanie w pobliżu istoty.
W toku przeprowadzonych badań ustalono, że RPC-PL-017-1 nie może zostać zraniony, np. przez strzelca wyborowego ani pochwycony., a ponadto w razie opuszczenia najbliższego obszaru przez osoby na nim przebywające, obiekt może dokonać teleportacji do innego miejsca w obrębie 4,7 km od RPC-PL-017. Manifestacja istoty dobiega natychmiastowego końca w momencie, gdy przytomny człowiek weźmie złapie (łapie [aspekt]) za rączkę RPC-PL-017.
Pozyskanie
Zanim zdołano ustalić skuteczny tryb wdrażania protokołów przechowalniczych, zgilotynowanych zostało 10 osób.
Jedenastoletnia dziewczynka w dniu 14 czerwca 2014 r. zmarła na skutek zatrucia tlenkiem węgla, w czego następstwie jej matce postawiono zarzut niedopełnienia obowiązkowi opieki nad dzieckiem. Wynikłe postępowanie karne doprowadziło do skazania Beaty N. na X lat pozbawienia wolności i osadzenia jej w Zakładzie Karnym nr ██.**
Daj zarzut nieumyślnego spowodowania śmierci i karę pozbawienia wolności na okres 4 lat i 6 miesięcy.
[…] przedterminowego zwolnienia z wykonania reszty orzeczonej kary […]
Warunkowego przedterminowego zwolnienia z odbywania kary.
Incydent
[…] trwajacego (trwającego [lit.]) 1,5 minuty otwierania drzwi […]
Odtąd masz czas teraźniejszy. Lepiej to wszystko imho brzmi w przeszłym.
Okoliczności śmierci osób zmarłych tragicznie w wyniku Incydentu rozdzielono (zostały odtworzone w warunkach pozorowanych wypadków [styl]) w trakcie dwumiesięcznej operacji polegającej na pozorowaniu okoliczności zgonów.
Neutralizacja
[…] przedsięwzięcia doraźniejsze (doraźne [brak stopniowania]).
Co najmniej raz w tygodniu obiekt powinien zostać poddany inspekcji pod kątem zmian wizualnych rysunku umieszczonego na jego powierzchni.
Jeśli wezmę pod uwagę skutki, jakie wywołuje anomalia, powiedziałbym, że inspekcja ta powinna zachodzić nieprzerwanie, tj. na obiekt powinna być skierowana kamera, z której obraz jest na bieżąco weryfikowany w centrum monitoringu.
Według mnie również warto by tą wytyczną objąć sytuację, gdy obiekt zacznie lewitować.
wyciszenia rozgłosu medialnego o sytuacji
Medialny to jedno; lepiej raczej społecznego.
Jeżeli manifestacja RPC-PL-017-1 miejsce ma w Placówce Badawczej 005, należy wypuścić w niej gaz usypiający
Dodałbym również, że powiadomić jakieś centrum zarządzania kryzysowego RPC-PL.
W toku przeprowadzonych badań ustalono, że RPC-PL-017-1 nie może zostać zraniony, np. przez strzelca wyborowego
Mimo to dysponuje się MDS do jego zwalczania; co można zatem zrobić istocie?
W ten sposób wstępnie ustalono związek przyczynowy między anomaliami.
Może uzupełnić, że związek ten dostrzegły osoby nadzorujące jednocześnie dwie operacje. Nie będzie to wtedy brzmiało aż tak oderwanie.
a artefaktu nigdy nie zdołano by odzyskać.
Zdołano by z łazikiem, sam o tym napisałeś.
referent SBA ds. PO-400
Dlaczego referent SBA ds. pozyskiwania obiektów przeprowadzał przesłuchanie. Nie byłoby to lepsze zadanie dla funkcjonariusza wywiadu?
Zespół specjalistów Laboratorium Protokolarnego miał dotrzeć na miejsce eksperymentu drogą niezależną.
Myślę, że można to zdanie usunąć; jest nieistotne w świetle całego incydentu.
Również jesteś niekonsekwentny, jeśli chodzi o pisownię wielką literą słowa incydent.
konwojenci nie mieli podstaw, by przypuszczać podczas oglądania transmisji z wnętrza pojazdu, iż RPC-PL-017 nie był już trzymany przez osobę przytomną.
Nie mogli utrzymywać z funkcjonariuszem jakiegoś kontaktu werbalnego? Przecież na dobrą sprawę to koledzy i koleżanki z pracy. :)
trwającego 1,5 minuty
Dlaczego aż tak długo?!
Tak swoją drogą, czy nie byłoby lepiej przetransportować obiektu helikopterem? Wyczytałem, że maksymalny pułap dla helikoptera to ok. 7 600 m; bezproblemowe powinno być wyniesienie obiektu na wysokość zupełnie bezpieczną dla populacji cywilnej, jeśli założyć, iż z ostrożności byłby to pułap 4 800 m — 2 800 m przed pułapem maksymalnym!
[[collapsible show="► Otwórz protokoły sprzed neutralizacji
Rozwijka Ci się spieprzyła. :)
zebrał niewyobrażalne żniwo
Może lepiej — niepowetowane straty wśród ludzi?
Dzięki za opinię!
Jeśli wezmę pod uwagę skutki, jakie wywołuje anomalia, powiedziałbym, że inspekcja ta powinna zachodzić nieprzerwanie, tj. na obiekt powinna być skierowana kamera, z której obraz jest na bieżąco weryfikowany w centrum monitoringu.
W sumie dobry pomysł.
Według mnie również warto by tą wytyczną objąć sytuację, gdy obiekt zacznie lewitować.
Słusznie.
Medialny to jedno; lepiej raczej społecznego.
Racja.
Dodałbym również, że powiadomić jakieś centrum zarządzania kryzysowego RPC-PL.
To znaczy to było domniemane, ponieważ jest wzmianka o akcji wyciszania, ale niech będzie. W ogóle zrewidowałem tamte opisy. =P
Mimo to dysponuje się MDS do jego zwalczania; co można zatem zrobić istocie?
Nie chodzi tyle o tę istotę, ile o ochronę sfery publicznej: pozbawienie przytomności cywilów; rozbicie ich największych skupisk; odciągnięcie cywilów poza promień aktywności obiektu. Dodałem wzmiankę do protokołów.
Może uzupełnić, że związek ten dostrzegły osoby nadzorujące jednocześnie dwie operacje. Nie będzie to wtedy brzmiało aż tak oderwanie.
No właśnie coś mnie tam gryzło. = P
Zdołano by z łazikiem, sam o tym napisałeś.
Kuźwa, że nie zwróciłem na to uwagi?! Dzięki.
Dlaczego referent SBA ds. pozyskiwania obiektów przeprowadzał przesłuchanie. Nie byłoby to lepsze zadanie dla funkcjonariusza wywiadu?
Chciałem wprowadzić coś nowego, ale oczywiście masz rację.
Zespół specjalistów Laboratorium Protokolarnego miał dotrzeć na miejsce eksperymentu drogą niezależną.
Ok.
Również jesteś niekonsekwentny, jeśli chodzi o pisownię wielką literą słowa incydent.
Wiem, wiem. Zanim opublikuję, zadbam o spójność pisowni. =)
Nie mogli utrzymywać z funkcjonariuszem jakiegoś kontaktu werbalnego? Przecież na dobrą sprawę to koledzy i koleżanki z pracy. :)
Wyjaśnione.
Dlaczego aż tak długo?!
Wyjaśnione.
Rozwijka Ci się spieprzyła. :)
Cholera jedna.
Może lepiej — niepowetowane straty wśród ludzi?
Ok.
Tak swoją drogą, czy nie byłoby lepiej przetransportować obiektu helikopterem? Wyczytałem, że maksymalny pułap dla helikoptera to ok. 7 600 m; bezproblemowe powinno być wyniesienie obiektu na wysokość zupełnie bezpieczną dla populacji cywilnej, jeśli założyć, iż z ostrożności byłby to pułap 4 800 m — 2 800 m przed pułapem maksymalnym!
Tak jak napisałem: Autorytet uznał za zupełnie wystarczające wykorzystanie wozu pancernego, ale no dobrze, dodam informację o braku odpowiedniego lądowiska na miejscu badań terenowych.
Obwieszczenie o zamknięciu wątku